Frontpage

 

sjnewSint-Jozefsinstituut-college
Torhout

Schoolbrochure - Zijn er nog vragen?

Ook na het lezen van de brochure heb je misschien toch nog vragen. Misschien staan ze wel hieronder... Klik dus gerust op een vraag en lees verder. Of neem contact met ons op mocht je vraag hier niet tussen staan of niet beantwoord zijn.


 

Hoe zit het met de boeken?

Op onze school koop je de leerboeken aan.
Op het einde van het schooljaar organiseren we dan een verkoop van tweedehandboeken waar je die boeken kan verder verkopen.

Hoe ga je tewerk?

Ga op de website van de scholengroep naar de volgende URL:
http://www.sint-rembert.be/boekenlijsten-en-verkoop-secundair-onderwijs.

Klik dan je studiejaar aan en ga dan op zoek naar jouw richting. Zo vind je de boekenlijst voor het volgende schooljaar.
Scroll je verder naar beneden, dan krijg je ook de lijst met tweedehandboeken die jij kan kopen.

De boekenlijst kan je afprinten en invullen. Je kan ervoor kiezen om die boeken via de school aan te kopen of buiten de school. Kies je er voor om via de school te gaan, dan bezorgen je de ingevulde boekenlijst aan ons terug. Je houdt best een dubbeltje van je bestelling bij.

Wie zijn (nieuwe) boeken via de school besteld heeft, kan die boeken afhalen op volgende momenten: 

   timing volgt !

Je kan de aangekochte boeken betalen met cashgeld of met bancontact.

Op hetzelfde moment kan je ook sportkledij kopen. Daar betaal je met cash geld.

up 256terug naar boven

 
boeken 
 clil

Kan je in het Sint-Jozefsinstituut-College een zaakvak in een andere taal volgen?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van CLIL. CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning.

CLIL staat voor een aanbod van vakken die in een vreemde taal gegeven worden. In het Sint-Jozefsinstituut-college van Torhout kiezen we daarbij voor de maximale aanpak, d.w.z. het vak wordt van de eerste tot de laatste minuut (van lessen tot en met examens) in de vreemde taal gegeven. Alleen dan is er immers sprake van een duidelijke leerwinst zowel voor de vreemde taal als voor het zaakvak. We kiezen er in het Sint-Jozefsinstituut-college ook voor om aan het CLIL-traject zoveel mogelijk internationaliseringsprojecten te koppelen. Zo hebben we o.m. projecten lopen met The Duke of York’s Royal Military School en met Astor College for the Arts te Dover.

Het huidige aanbod van CLIL

  • Geschiedenis in het Frans (3 en 4 Latijn B en Latijn-Grieks)
  • Geschiedenis in het Engels (5 en 6 Humane Wetenschappen en alle richtingen met Latijn en/of Grieks)
  • Lichamelijk opvoeding in het Frans (5 en 6 Economie-Wiskunde en Economie-Moderne Talen)

Vanaf 1 september 2019 wordt dit uitgebreid met volgende vakken:

  • Wiskunde in het Engels (5 Wetenschappen-Wiskunde 6)
  • Latijn in het Frans (5 Latijn-Moderne Talen en Grieks-Latijn)
  • Geschiedenis in het Frans (3 Latijn A)

up 256terug naar boven

     
 agenda

Digitale agenda?

Als leerling beschik je over een digitale agenda op Smartschool en een papieren plannings- en communicatieagenda. Deze laatste wordt aangekocht bij de boekenverkoop (eind augustus).
Het zijn de leerkrachten die in de digitale agenda het lesonderwerp noteren.

We verwachten van jou dat je regelmatig je digitale agenda zal raadplegen (en dan in het bijzonder de taken- en toetsenplanner) maar ook dat je de planningsagenda optimaal gebruikt. De digitale taken- en toetsenplanner laat de school toe op een degelijke manier de taaklast wat te spreiden maar jij wordt geacht in uw planningsagenda heel stipt de SB 's, de toetsen en de taken aan te duiden.

De agenda dient ook als middel tot communicatie met de ouders. Er is niet enkel plaats om de op SB's behaalde punten te noteren maar ook opmerkingen over jouw houding of gedrag kunnen in de agenda genoteerd worden. Daarom moet de agenda dan ook elke week door je ouders ondertekend worden

up 256terug naar boven

Extra voorbereiding op de toelatingsproef arts/tandarts

Wens je deel te nemen aan de toelatingsproef arts/tandarts, dan zit je goed bij ons.
Vorig schooljaar slaagden 7 op 10 leerlingen uit onze school die deelnamen. 70 % is een heel mooie score als je bedenkt dat uiteindelijk maar 22,3 % (en 30,9% van de normgroep) van alle deelnemers uit Vlaanderen het gehaald hebben.

Dat onze leerlingen zo'n goeie prestaties neerzetten komt o.m. doordat het Sint-Jozefsinstituut-College in het lessenrooster van onze wetenschapsklassen meer uren wetenschappen geeft dan voorzien in de officiële lestabellen. Onze leerlingen worden dus in de 'normale' lessen al prima voorbereid.

Maar de school voorziet ook bijkomende lessen voor die leerlingen die de voorbereiding nog grondiger willen aanpakken. Je kan intekenen voor 12 extra-uren fysica, acht extra-uren chemie en 2 uur "taal" waarop je voorbereid wordt op het onderdeel IVV (informatie verwerven en verwerken). Meer informatie hierover krijg je in het begin van het schooljaar via Smartschool.

up 256terug naar boven

 arts-tandarts
 

Waar kan ik terecht als ik als ouder een probleem heb?

Ook als ouder kan je participeren in het beleid van de school.

Drie tot vier keer per jaar word je als ouder via mail uitgenodigd om deel te nemen aan het ouderoverleg. Op dat ouderoverleg komen ouders op vrijwillige basis samen om over diverse aspecten van het schoolleven na te denken, te overleggen en voorstellen tot verbetering te formuleren. Je kan altijd voorstellen formuleren om op de agenda te plaatsen. Ook de directie is op dit overleg aanwezig . De feedback van de ouders wordt gebruikt om de werking van de school zo nodig bij te sturen. De heer Thomas Janclaes is moderator van het ouderoverleg.

Wat op het ouderoverleg besproken wordt, komt ook aan bod in de schoolraad. De schoolraad is een officieel orgaan en is samengesteld uit een vertegenwoordiging van de ouders, de leerlingen, de leerkrachten en van de lokale gemeenschap. De directie is ook aanwezig op de vergaderingen van de schoolraad.
De schoolraad heeft op heel wat vlakken inspraakbevoegdheid en kan ook adviezen formuleren ten aanzien van het beleid van de school.

De vertegenwoordigers van de ouders zijn:
Karien Vannieuwenhuyze
Thomas Janclaes
Karien Vanrolleghem.

Je kan de verantwoordelijken van het ouderoverleg en de schoolraad altijd bereiken via de school.

up 256terug naar boven

Bereikbaarheid

De school is vlot bereikbaar.

Openbaar vervoer

Als je met de bus naar school komt, dan bevinden de bushaltes zich op wandelafstand van het College. Er is een specifiek aanbod van de lijn waardoor je makkelijk de scholengroep kan bereiken.
Voor meer info verwijzen we je door naar de website van De Lijn.

Kom je met de trein naar school ? Het station ligt op nog geen 100 meter van de school. Torhout ligt op de treinlijn Kortrijk-Brugge.
In Lichtervelde is er aansluiting op de lijn Gent-De Panne.
Voor meer informatie verwijzen we je door naar de website van de NMBS.

Met de fiets

Fiets je naar school, dan kan je via de Papebrugstraat de ondergrondse fietsenstalling bereiken die zich onder het labocomplex bevindt. Om redenen van verzekering is het niet toegelaten om op school te fietsen.

up 256terug naar boven

 delijn.jpg
  DSC5997

Lessen en studie (dag- en weekindeling)

De school opent 's morgens de deuren vanaf acht uur.
De lessen vangen aan om 8.30 uur en eindigen op maandag en dinsdag om 16.50 uur en op donderdag en vrijdag om 16.00 uur. Op woensdag eindigen de lessen om 12.00 uur.

Er is een middagpauze van 12.05 uur tot 13.15 uur.

Enkel als je in Torhout woont of er bij familie terecht kan, kan je de school verlaten om thuis het middagmaal te nemen. Woon je niet in Torhout, dan blijf je op school. Je kan dan een warme maaltijd nemen in het schoolrestaurant of je brengt je boterhammen meebrengen. Je kan bij de studiemeesters ook een broodje bestellen.

Voor de leerlingen die op school blijven, is er tijdens de middagpauze een ruim aanbod aan ontspanningsmogelijkheden. Je kan vrij sporten (voetbal, basketbal of volleybal) of je kan deelnemen aan de interklassencompetitie. Er is een grote collectie aan stripverhalen en tijdschriften. Of waarom eens niet een gezelschapsspel spelen uit het ruime aanbod dat op de afdelingen ter beschikking staat? In de derde graad kan je piano spelen en zijn er zelfs gitaren ter beschikking.

Heb je nog wat werk of wil je een of opzoeken, dan kan je ook 's middags terecht in het openleercentrum. Daar vind je behalve 61 computerterminals ook kranten, tijdschriften, boeken en dvd's. Eén middag per week kan je aan de relaxatielessen deelnemen waar je ondermeer je faalangst onder controle leert krijgen.

Op maandag, dinsdag en donderdag kan je van 17.20 uur tot 18.50 uur avondstudie volgen. Die avondstudie is facultatief en gratis. Er zijn afzonderlijke studiezalen per leeftijdsgroep en voor externe en interne leerlingen. Als je moeilijk zelfstandig kan studeren, volg je het best avondstudie want er is toezicht van een studiemeester.
Op donderdag is er voor de leerlingen een opvangstudie voorzien tussen 16.00 uur en 16.50 uur. Op vrijdag kunnen leerlingen die niet onmiddellijk met het openbaar vervoer huiswaarts kunnen pendelen, opvangstudie volgen tot 18.00 uur.

 up 256terug naar boven

Eten op school?

Je kan op school ervoor kiezen een warme maaltijd te nemen in het schoolrestaurant of boterhammen te eten in het forum (voor de derde graad) of in het atrium (tweede graad). Je kan ook altijd op school een broodje bestellen. Dat wordt dan kraakvers geleverd.

Wie "schoolkeuken" zegt, doet ons schoolrestaurant oneer aan. Onze chef-kok en zijn team zorgen immers elke dag voor heel lekker eten en hebben daarbij oog en aandacht voor variatie en gezond eten. Alles wordt ter plaatste klaargemaakt met dagverse kwaliteitsproducten.

Een middagmaal bestaat uit soep, een hoofdschotel, keuze uit warme groenten of saladbar, een dessertje en water. Op dit moment kost een middagmaal in ons schoolrestaurant € 5 (met abonnement). Eenmalig kost een maaltijdkaart € 5,5.

Blijf je na de lessen op school om de avondstudie te volgen, dan kan je een vieruurtje nemen aan € 1.

Leerlingen die omwille van busverbindingen vroeg op school komen, kunnen inschrijven om in het schoolrestaurant een ontbijt te nemen. Meer informatie hierover, vind je hier.

up 256terug naar boven

 DSC5903-c
  DSC6072

Lockers (kastje voor het opbergen van de schoolboeken)

Opdat je niet elke dag al je schoolboeken van thuis naar de school en terug zou moeten sleuren, kan je op school een locker huren. Dat is best handig. Je kan die locker huren op de dag dat je je schoolboeken komt afhalen. Je krijgt op dat moment dan je persoonlijke kaart (met chip) die je toelaat je locker te openen. Lockers worden in eerste instantie verhuurd aan leerlingen die tijdens de middaguren op school blijven. Als er nadien nog lockers beschikbaar zijn, kunnen ook de interne leerlingen en zij die 's middags naar huis gaan, er eentje huren. De huurprijs voor een jaar bedraagt om en bij de 20 euro. 

up 256terug naar boven 

Het openleercentrum (OLC)

In het openleercentrum vind je zo'n 60 terminals die in een servergestuurd netwerk zijn geplaatst. Je kan op deze e-werkplek zelfstandig opdrachten uitvoeren waarbij het gebruik van de pc is aangewezen: zaken opzoeken op internet, tekstverwerking, oefeningen maken die door de leerkrachten op de server of smartschool zijn geplaatst. Soms kom je er in klasverband, samen met je leerkracht om opdrachten tot een goed einde te brengen. Maar je kan er ook op je eentje terecht tijdens de studie-uren, over de middag en 's avonds tot zeven uur.

Maar het OLC heeft meer te bieden. Je kan er ook boeken ontlenen, tijdschriften of papers raadplegen, de krant lezen, video's of DVD's ontlenen...
De stille ruimte in het OLC is ook uiterst geschikt om te studeren.

In het netwerk zijn ook de terminals in de klassen en in het laboratoriumcomplex geïntegreerd. Elke klas is uitgerust met een computer, beamer en geluidsversterking. Dat geeft de leerkrachten de kans om steeds up-to-date onderwijs te verstrekken.

De school beschikt ook over een aantal iPad's die door de leerlingen in de klas kunnen gebruikt worden en in alle gebouwen is er Wifi.
Zo krijg je dankzij de degelijke uitrusting op vlak van technologie de kans tot begeleid zelfstandig werken (tijdens de lessen) en tot keuzes (studie volgen, werken in het OLC) tijdens de uren waarop je op school bent maar geen lessen volgt.  

up 256terug naar boven

  DSC6050
 

Inschrijven

Je kan voor de vakantie elke schooldag inschrijven. Je kan je hiervoor het best melden aan het onthaal in het voorgebouw (Bruggestraat 23 8820 Torhout). Het is altijd handig om een afspraak te maken. Het is altijd handig om een afspraak te maken. Je contacteert hiervoor het best de directie, directeur Paul Vanthournout of adjunct-directeur Martine De Zutter. Het onthaal is open van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 13.15 uur tot 17.00 uur.

Tijdens de vakantie kan je inschrijven van maandag 2 juli tot en met dinsdag 10 juli en van vrijdag 17 augustus tot vrijdag 29 augustus, telkens van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur. Inschrijven kan ook op zaterdag 30 juni, 7 juli, 18 augustus en 25 augustus maar dan enkel in de voormiddag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Om de organisatie van het schooljaar vlot te laten verlopen (klasindeling, boekenverkoop, ...) vragen we om bij voorkeur voor 20 augustus in te schrijven.


up 256terug naar boven

     

Nog vragen?

Misschien vond je hierboven je vraag niet terug? Aarzel niet om ons te contacteren.

up 256terug naar boven

     
Ga naar boven