Frontpage

 

sjnewSint-Jozefsinstituut-college
Torhout

3de graad - IT & Netwerken (TSO)

De informaticawereld staat niet stil. Enkele jaren geleden is op vraag van het bedrijfsleven de studierichting 'Informaticabeheer' opgericht. Deze studierichting biedt een stevig pakket informatica aan zodat de leerlingen gewapend zijn om verder studies in de informatica aan te vatten.

Zo komen in het vijfde jaar volgende zaken aan bod:

  • Beheer van computersystemen en netwerken: hardware, besturingssystemen (Windows en Linux).
  • Toepassingen: webontwikkeling, gegevensbeheer (Access en MySQL), elektronisch presenteren, rekenblad, fotobewerking, 3D-tekenpakket.
  • Programmeren: object georiënteerd programmeren in Java.

In het zesde jaar bouwt men verder op wat in het vijfde jaar werd gestart, vandaar dat geslaagd zijn voor alle informatica-onderdelen in het vijfde jaar een noodzaak is om in het zesde jaar te worden toegelaten. De inhouden van informatica in het zesde jaar zijn:

  • Beheer van computersystemen en netwerken: Windows Server

o Netwerkinfrastructuur

o Installatie

o Netwerkbeheer

o Bestandsbeheer

o Beveiliging

  • Programmeren: dynamische webpagina’s in PHP


In het zesde jaar maken de leerlingen een geïntegreerde proef, een eindwerk waarbij meerdere vakken toegepast worden. Tijdens het tweede trimester gaan ze twee weken op stage in een bedrijf waarbij ze in de praktijk enkele informaticaproblemen oplossen.

Naast het pakket informatica komen de talen in ruime mate aan bod: Nederlands, Frans, Engels. We verwachten voor de talen een behoorlijke basiskennis. Als ondersteuning voor het inzicht in de informaticastructuren wordt een stevig pakket van 4u wiskunde aangeboden. Het is dan ook belangrijk dat de leerlingen in de tweede graad een degelijke wiskundige kennis hebben opgebouwd.

De richting IB hoort thuis in het studiegebied handel. Er staat dan ook toegepaste economie op het programma: 3 uur in het 5de jaar en 3 uur in het 6de jaar.
Na de derde graad 'IT & Netwerken' studeren heel wat leerlingen verder in informaticarichtingen in het hoger onderwijs of volgen ze een HBO5 opleiding. Hun kansen op de arbeidsmarkt verhogen ook nog door het behalen van het attest bedrijfsbeheer samen met hun diploma secundair onderwijs.

Ga naar boven