Music for Life 2013 voor de Guatemalteekse Oxfam partner Aj Quen

Op woensdag 16 januari lanceert werkgroep Negen in de derde graad een nieuwe editie van onze eigen Music for Life. Vorig jaar steunden we een project in Haïti. Dit jaar steunen we de Guatemalteekse Oxfam partner Aj Quen waar leraar Philippe Hinnekint een boeiend project bezocht. Hun concrete vraag: kun je geld verzamelen voor een naaiatelier, weefgetouwen en een tentoonstellingsruimte?

mfl hetprojectGuatemala is een Midden-Amerikaans land met een grote populatie indigenas. Deze 40% Guatemalteken zijn de nazaten van de Maya's. Ze leven vooral in het Noordwesten. Ze zijn tweederangsburgers, arm maar nog steeds fier op hun oorsprong. Ze dragen hun kleurrijke kledij en spreken hun eigen talen. Van 1960 tot '96 waren zij vooral de slachtoffers in de bloedige burgeroorlog (200.000 doden).

Leerkracht cultuurwetenschappen Philippe Hinnekint maakte er in de zomer 2011 een inleefreis. Door zijn Oxfam-Wereldwinkelsverleden kwam hij in contact met de Oxfam-partner Aj Quen. Aj Quen is een organisatie die 800 ambachtslui verzamelt. Ze vertegenwoordigen 26 autonome groepen. 95% zijn vrouwen. Hij bezocht er één van deze groepen en die hadden een concrete vraag: kun je geld verzamelen voor naaiatelier, weefgetouwen en een tentoonstellingsruimte? Zelf hadden ze hun schamele spaarcentjes samengelegd en bouwgrond gekocht. De vraag van deze straffe madammen kunnen we niet zomaar naast ons neerleggen...

Zonder de koepelorganisatie Aj Quen zijn deze madammen niets. Aj Quen bewaakt de kwaliteit van de producten, organiseert vorming, boekhouding, marketing, beurzen, ontwerp van nieuwe producten. Zij verzorgen de verkoop aan fair trade-organisaties zoals Oxfam-Wereldwinkels (e.a. Europese wereldwinkels) en aan de binnenlandse markt. Ze komen bij de politici op voor de belangen van de traditionele wevers die moeten opboksen tegen de moordende concurrentie van de Aziatische textielindustrie.

In dit project speelt het opkomen van vrouwenrechten een belangrijke rol. Vrouwen worden in Guatemala vaak in de steek gelaten door hun mannen die emigreren naar de VS. In Latijns-Amerika is er nog steeds een machocultuur. Gelijke kansen voor vrouwen zijn een moeilijk onderwerp. Door deze vrouwen een eerlijk inkomen te geven slagen ze er in hun kinderen eten, kledij, gezondheidszorg én onderwijs te bezorgen. Geef toe, onderwijs is de sleutel tot een betere toekomst voor een volgende generatie! En is dit niet wat wij allen willen, hier of elders? Een toekomst.

Ajquen32