3de graad

 

sjnewSint-Jozefsinstituut-college
Torhout

Kineforum 2015 - kei-zacht bestaat niet

Het gaat slecht met de wereld van het beeld. De commerciële zenders spuwen hersenloze programma's als nooit te voren en plaats voor de betere film is er niet. Alleen lage IQ-kwisjes, zinloze reality shows en de inteelt van bekende Vlamingen is aan de orde... Gelukkig bestaat er nog iets als drie dagen de lessen afschaffen en in een filmbad van beelden stappen. Drie dagen duisternis – lessen in het donker – omgaan met filmkunst en je laten drijven in een roes van beelden.

kineforum2015

Het programma voor Kineforum kondigt zich weer aan als een kei-eigenzinnig filmplatform, de ultieme hedendaagse filmdouche.

Kei-wei
Kunst en politiek liggen voor de Chinese kunstenaar Ai Weiwei in elkaars verlengde. Alison Klayman zoekt in 'No Sorry' naar een verklaring voor het activisme van het Chinese enfant terrible van de hedendaagse kunst.

kineforumkeiIn het Euro-Afrikaanse en oscar-genomineerde 'Timbuktu' vertelt Abderrahmane Sissako een schrijnend verhaal van fundamentalistisch extremisme. Kei-hard als een politiek pamflet, dat door de gruweldaden van Islamitische Staat en Boko Haram ook nog eens extra actueel blijkt.

Kei-goed speelt de Franse superster Marion Cotillard in het Belgische sociale drama 'Deux Jours Une Nuit' de sterren van de hemel. Alweer straffe intelligente cinema van de gebroeders Dardenne in een bijzonder maatschappij-kritische context van onze tijd.

We verdwijnen, samen met de personages, achter de onverbiddelijke deur van een gevangenis in Ellen Vermeulens poëtische documentaire '9999'.
De film 'Ida' van de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski heeft de prijs voor de beste Europese film van 2014 gewonnen én schitterde op de Oscaruitreikingen als beste buitenlandse film voor 2014. Zijn 'Ida' laat ons meestappen in een overheersende stilte van pijnlijke herinneringen en beschamende waarheden.

Kei-zoet is de wraak in de zes knettergekke kortverhalen van de originele Argentijnse 'Relatos Salvajes'. Lichte kost -dat wel- maar slim verpakt in een boeiende zwarte komedie om de vingers af te likken. En meer van dat in het onlangs gelauwerde 'Birdman' waarin de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu (‘Amores Perros’) in een visueel pareltje een oude superheld van het witte doek ten tonele brengen.

We kunnen er iets van leren en de zesdejaars zullen dat geweten hebben. De afsluiter van Kineforum wordt weer een tsunamikortfilmvoorstelling met Sjoerd Tanghe is onze kei-toffe eregast en wedden dat de kei-beste film weer kei-laatst wordt opgediend?

Kei-Descheemaeker

 

Het programma van woensdag 25 tot vrijdag 27 maart in CC Brouckère in Torhout.
Oud-leerlingen Humane Wetenschappen zijn natuurlijk ook van harte welkom.

kineforum2015program

De reader helemaal downloaden? Klik hieronder!

kineforumreader

 

 

Vastival & Music for Life 2020

Vastivallogo210

ergenslangsdelijn210

klik voor alle info!

Schoolbrochure 2020

klik telkens voor meer info!

BROCHURE 2020

Brochure Sint Jozef web2016 240

eramuspluslogo

 

buurklassenmenu

 

Negenblauw250
Mediumblauwwit250

CLIL aanbod

clil210

Ga naar boven