3de graad

 

sjnewSint-Jozefsinstituut-college
Torhout

Music For Life 2017 ten voordele van Shree Melamchi Gyang Lower Secondary School in Melanchi Ghyang NEPAL

De derde graad van het Sint-Jozefsinstituut-college te Torhout ondersteunt in 2017 een plattelandsschool in Nepal met een eigen versie van Music For Life. Na een succesvolle editie van 2016 (we haalden toen €17.000 op voor een cacaocoöperatie in Ivoorkust, partner van Oxfam-Wereldwinkels) gaan we voluit voor onderwijs. Een thema waar Torhout een goede en lange traditie en ervaring mee heeft.

MFLStart 1Van 13 tot 17 maart wordt de studiezaal omgetoverd tot een radiostudio waar leerlingen plaatjes kunnen aanvragen, waar elke klas uitgedaagd wordt een actie te voeren en waar de directeur de leerlingen uitdaagt om iets spectaculairs te doen.

De Nepalese school bevat 270 leerlingen (waarvan 160 internen), 16 leerkrachten en een bezielende directeur.

We werken samen met de West-Vlaamse vzw KETAKETI (hier op de foto met de bezielster Hilde Kuypers) die deze school ondersteunt door de wedden van 8 leerkrachten te betalen. De vzw helpt bij de uitbouw van deze rurale school. De school haalt een hoog niveau van onderwijs. Bv. hun leerlingen behalen op de centrale examens uitstekende regionale resultaten.

De aardbeving van 2015 verwoest echter de school en wat opgebouwd was is weer vernield. De Engelse ngo CAN zorgde voor de nodige materialen en de inwoners van het dorp hebben samen met de kinderen voor een (voorlopig) houten gebouw gezorgd waar alle internen in verschillende kamers van ongeveer 20 kinderen veilig en droog kunnen overnachten. Leerkrachten slapen nog in tenten. De medische hulppost werd heropgebouwd. KetaKeti investeerde €5000 in slaapzakken, zonneboilers om te douchen.

MFLStart 3Maar de nood is nog groot na de aardbeving. De school is bekend om zijn degelijk onderwijs, maar het blijft een uitdaging leerkrachten te vinden én te houden in een afgelegen dorp. De tenten en barakken zijn niet opgewassen tegen de moessonregens en de winter in het hooggebergte. Ze moeten allen vervangen worden. Daarmee start Caritas International Zwitserland in februari. Ze bouwen een school die aardbevingsbestendig is.

Maar voor de inboedel van het internaat, de klassen voorzien van stoelen, banken, borden, sanitaire voorzieningen en didactisch materiaal voor muziekklas, matrassen voor het internaat, papier en schrijfgerief, aardbollen en atlassen voor aardrijkskunde, geodriehoeken en passers voor wiskunde, computers voor ICT, tuingereedschap voor lessen landbouw, labo voor de wetenschapsklas, enz. zal Music For Life de nodige centen voorzien. Alles wordt ter plaatse gekocht om de lokale economie te steunen.

SCHOOL HELPT SCHOOL!

MFLStart 4

CLIL aanbod

clil210

Schoolbrochure

klik telkens voor meer info!

BROCHURE

Brochure Sint Jozef web2016 240

Negenblauw250
Mediumblauwwit250
Ga naar boven