Medium

 

sjnewSint-Jozefsinstituut-college
Torhout

Vastival 2016 - Pieter Stockmans

Serieuze achtergrond. Dat willen we je ook bieden op vastival. We zijn trots dat we Pieter Stockmans konden strikken om voor jullie een lezing te houden op vastival. Pieter Stockmans is onderzoeksjournalist en co-auteur van het boek "De Jihadkaravaan". Hij publiceert daarnaast vooral over de migratie van Tunesiërs en Syriërs in het Middellandse Zeegebied, protestbewegingen in Jordanië, de Egyptische revolutie en de ontwikkeling van informele volkswijken, Israël/Palestina, en de Syrische opstand met focus op Libanon, Hezbollah en de jihadisten. Hij is tevens mede-oprichter van het project Tussen Vrijheid en Geluk. Kortom: een autoriteit op het gebied van de vluchtelingenproblematiek.

Meer dan de moeite om te lezen en te bestuderen: "Leugens, mythes en misdaden om vluchtelingen te stoppen"

"Als je dit leest, ben je gewapend met het krachtigste wapen: verbeeldingskracht om je voor te stellen hoe het anders kan."

Pieter stockmans

Pieter Stockmans met Roliana en Ariana, 2 Syrische meisjes

 

Vastival 2016 - Vluchtelingen

Vastival 2016 komt er aan. Op donderdag 4 februari (en de weken ervoor natuurlijk ook) zetten de leerlingen van de 2de graad zich in voor de vluchtelingen in het opvangcentrum van Wingene en Menen. Alle info over het project én de dag van Vastival zelf lees je hieronder. 

Lees meer...

Vastival 2016 - The art of becoming

art1The Art of Becoming is een poëtische documentaire over drie minderjarigen uit Afghanistan, Syrië en Guinee. Alle drie hopen ze op een stabiele toekomst in Europa: Fattah zwoegt in Istanbul en hoopt om zo zijn reis naar Griekenland en daarna Italië te kunnen betalen, Saleh leeft nu drie jaar in Europa maar smacht naar zijn ouders, en Mamadou probeert zijn opleiding en job vol te houden ondanks het feit dat hij geen papieren meer heeft. Doorheen hun verhalen wordt het volledige proces van migratie blootgelegd: onrealistische verwachtingen over Europa, het leven in een zorgcentrum en de onophoudelijke strijd om uitzetting te vermijden.art2

Donderdag 26 januari om 16u15, plaats nog te bepalen
Tickets €1
Duur: 1 uur

{youtube}KzQtfCZU-_w{/youtube}

art3

Vastival 2016 - Film "welcome"

affiche cine du film welcome

De Fransen hebben hun eigen Mexicaanse grens. Een stukje land dat illegale grensoverstekers dermate aantrekt dat de overheid met de handen in het haar staat. Inmiddels leven enkele honderden mensen in een onherbergzaam gebied rond Calais dat ze de ‘Jungle’ noemen. Ze komen voornamelijk uit het Midden-Oosten en zijn hier naar toe gekomen in de hoop op een of andere manier naar Engeland over te kunnen steken. Sommigen proberen het door in vrachtwagens te kruipen die in de rij voor de boot staan te wachten, anderen proberen het lopend via de Kanaaltunnel, en enkelen zijn zo wanhopig dat ze het koude water van het drukbevaren vierendertig kilometer brede Kanaal induiken. Wat het des te wranger maakt is het feit dat de lokale bevolking hulpeloos moet toekijken. Want in Frankrijk is het verboden om illegalen te helpen. Philippe Lioret maakte een film over deze schrijnende situatie.

Toen de film Welcome in het voorjaar van 2009 in Frankrijk in première ging was dat reden voor Franse hulpverleningsorganisaties om te protesteren tegen de Franse wet die in de film aan de kaak wordt gesteld. Volgens deze wet is het strafbaar om elke vorm van hulp te verlenen aan illegalen. De Franse socialistische partij organiseerde zelfs een vertoning van de film in het parlement. Tegelijk zorgde regisseur Philippe Lioret voor een hoop ophef en publiciteit door het optreden van de Franse overheid ten opzichte van illegalen te vergelijken met de Tweede Wereldoorlog.

Toen Lioret over de illegalen bij Calais hoorde, vatte hij direct het plan op er een film over te maken. Het scenario van zijn film legde hij voor aan de toenmalige burgemeester van Calais, die vervolgens toestemming gaf in en rond Calais te filmen. Daar had hij wellicht wat geluk mee, want op het moment dat de film in première ging, zat er inmiddels een andere burgemeester, die de film heftig bekritiseerde. De regisseur van het veelgeprezen Je vais bien, ne t’en fais pas maakte met Welcome een sociaal docudrama dat ook heel goed gezien kan worden als een maatschappelijk pamflet.

welcome1

Simon (Vincent Lindon) is zwemleraar in Calais, een wat teruggetrokken beer van een vent, die kan terugkijken op een geslaagde zwemcarrière. Met zijn privéleven gaat het wat minder goed, hij staat op het punt te scheiden van zijn vrouw Marion, die als vrijwilliger bij een hulporganisatie de illegalen van eten voorziet. Zij verwijt hem onder meer zijn lafheid, bijvoorbeeld op het moment dat illegalen de toegang tot een winkel ontzegd worden en hij er niets van zegt. Het werk met illegalen wordt Marion vaak onmogelijk gemaakt door de politie, die geregeld willekeurige acties uitvoert tegen de groep illegalen. Simon heeft zich lang afzijdig gehouden, en net als vele inwoners van Calais zijn ogen gesloten voor het probleem dat zich aan de rand van de stad afspeelt.

Hij wordt echter voor een keuze gesteld wanneer de jonge Bilal zich bij hem meldt. De Koerdische vluchteling wil dat Simon hem zwemlessen geeft, die hij betaalt met het laatste beetje geld dat hij nog over heeft. Langzaam krijgt Simon door waarom Bilal zo graag wil leren zwemmen. Hij besluit hem te helpen, maar eerst nog om dubieuze redenen. Wil hij zo aan Marion laten zien dat hij wel degelijk in actie komt tegen onrecht? Maar hoe beter hij Bilal leert kennen, hoe meer hij begaan raakt met de situatie waarin hij verkeert. Tegelijk blijkt dat Simons buren er niet van gediend zijn dat er illegalen bij hem over de vloer komen. Hij riskeert vijf jaar cel wanneer hij zal doorgaan met het trainen en helpen van Bilal.

De film Welcome verdient de lof die het van recensenten en publiek in Frankrijk kreeg om meerdere redenen. Op een betrokken manier schetst Lioret de verhouding tussen de lokale bevolking en de groep illegalen. Tegelijk legt de film de vinger op de zere plek in de Europese samenwerking. Waarom willen de vluchtelingen naar Engeland toe? ‘Leer Frans, blijf hier’, zegt Simon op een gegeven moment tegen Bilal. Maar in Engeland is zijn vriendin, het is het land van Manchester United. En ondanks dat vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog niet makkelijk gemaakt mogen worden, stelt het uiteindelijk wel dezelfde soort vraag als toen gesteld werd. Wanneer het strafbaar is een daad van medemenselijkheid te verrichten, wat zou je dan doen? Lioret lijkt met zijn film te willen zeggen dat de huidige maatschappij behoefte heeft aan helden, en dat iedereen zo’n held kan worden.

welcome2

Welcome, met onder anderen Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana, Derya Ayverdi, Thierry Godard, Selim Akgul.

(bron: www.fransefilms.nl)

 

extra bespreking:

NRC Handelsblad

 

Vastival 2016 - Wereldwinkel

wereldwinkel

Oxfam-Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven. Oxfam-Wereldwinkels is de voornaamste organisatie voor eerlijke handel in België.

Eerlijke handel betekent dat er gestreefd wordt naar een menswaardig inkomen voor de producenten, meestal kleine boeren. Ze kopen hun producten dan ook zo rechtstreeks mogelijk aan. Daarnaast wordt gehandeld uit respect voor mens en milieu.

Met de verkoop van producten van eerlijke handel biedt Oxfam consumenten dus een concreet alternatief. Koop bij Oxfam en je steunt de kleine boeren uit het Zuiden!

Kennismaken met deze producten kan vanaf woensdag 27 januari tot woensdag 3 februari, telkens tijdens de speeltijd en over de middag vanaf 12u45. Mevr. Eeckhout en mevr. Jonckheere verzorgen samen met de leerlingen van klas 307 de verkoop.

De opbrengst gaat volledig naar Oxfam-Wereldwinkels. Op deze manier steunen we de mensen in het Zuiden en bieden we hen ter plekke betere levenskansen zodat ze misschien niet moeten vluchten...

 

Pagina 1 van 2

Vastival & Music for Life 2020

Vastivallogo210

ergenslangsdelijn210

klik voor alle info!

Schoolbrochure 2020

klik telkens voor meer info!

BROCHURE 2020

Brochure Sint Jozef web2016 240

eramuspluslogo

 

buurklassenmenu

 

Negenblauw250
Mediumblauwwit250

CLIL aanbod

clil210

Ga naar boven